Gyökérkezelés

Egy sokat ígérő megoldás, hogy fogainkat a fogótól megmentsük. 

Ha a fogszuvasodás olyan mértékû, hogy eléri vagy megközelíti a fog belsejében levõ, ereket és idegeket tartalmazó kamrát, fogbél gyulladás alakul ki. A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha a túl nagy tömés, vagy a nagy kiterjedésû fogszuvasodás következtében elhal a fog. Azáltal, hogy megszûnik a fog vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a fogból a baktériumokat, és ezek a fogágyban, a fogat körülvevõ csontban elszaporodhatnak, és gyulladást okozhatnak.

GYULLADÁSBAN LÉVŐ FOG

img59.pngimg60.jpg 


Az ilyenkor kialakuló 
gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói, ill. fenntartói, a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatoknak (pl. foltos hajhullás, bõrkiütés, szemészeti, urológiai, ízületi gyulladások, szívizomgyulladás). A fogbél fertõzõdhet úgy is, hogy letörik a fog, vagy nagyfokú ínysorvadásnál, ha nem fedi elegendõ csont a fogakat a fogágyban. Ha a korona felhelyezése miatt a frontfogakon és a kisõrlõkön ún. csonk elõkészítést kell végezni, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell ezeket a fogakat, mert a fogból sok anyagot kell lecsiszolni, hogy legyen elég hely a koronának.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy gyökérkezelni kell a fogat

Enyhébb esetekben, hidegre, édesség fogyasztásakor fellépõ heves fájdalom, amely az inger megszûnte után elmúlik. Nappal tompa fájdalom, amely éjszaka, vízszintes testhelyzetben fokozódik, esetleg elviselhetetlenné válik. A fog környékén erõs lüktetõ fájdalom, feszítõ érzés. Ráharapási érzékenység. Súlyosabb esetben megdagadhat az arc.

img62.jpg


Beavatkozás elõtti teendõk

A beavatkozás elõtt részletes fogorvosi vizsgálat, viziográfos röntgenfelvétel szükséges a beteg fogról, és a környezetérõl. Az ezt követõ konzultáció során részletes felvilágosítást kap a beteg a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítés módjáról, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövõdményekrõl és a beavatkozás utáni teendõkrõl. Minden fogászati beavatkozás elõtt tanácsos étkezni, mert az érzéstelenítõ injekció beadása után 3-4 óra hosszáig nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.

A gyökérkezelés

Bármilyen okból végezzük is a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A fogak helyi érzéstelenítése után (ami 2% -os Lidocain oldattal történõ injekciót jelent), fúróval eltávolítjuk a felesleges, szuvas részeket. A gyökércsatornákat steril tûkkel reszelve-tágítva feltárjuk, mechanikailag eltávolítva az itt futó ér és ideg képleteket, miközben fertõtlenítõ szerrel öblítjük, kémiailag is csökkentve a baktériumok számát. Lassan elõrehaladva, folyamatosan röntgenfelvételeket készítünk annak megállapítására, hogy a gyökércsatornában levõ tû mikor éri el a gyökércsatorna végét. A teljesen precíz eredmény elérése érdekében speciális, computeres eszközt használunk. Az összes csatorna feltárása után átöblítés, kiszárítás következik. A gyökércsatornák tömése a legkorszerûbb anyagokkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat. Az esetek többségében egyszerre el tudjuk végezni a beavatkozást. Ha elhalt foggal állunk szemben, egy hétig a gyökércsatornákba gyógyszert teszünk, majd ideiglenes tömést helyezünk a fogba, hogy csökkentsük a baktériumok számát. A végleges tömést egy következõ ülésben készítjük el. A gyökértömés ára a fogakban elhelyezkedõ csatornák számától függ.


Denis & Focus Zahnklinik

Gyökértömés utáni szövõdmények

A frissen gyökértömött fogak, lehetnek néhány napig ráharapásra érzékenyek. Azáltal, hogy a gyökérkezelt fogakban megszûnik a keringés, kiszáradnak és törékennyé válnak. A fogkorona letörésének elkerülése végett a gyökérkezelt fogakat javasolt koronával ellátni.

Ön egy fájdalom- és stressz-mentes, magas színvonalú, minőségi fogászati kezelés iránt érdeklődik?
Jó hírű rendelőnk Magyarország egyik vezető fogászata és a páciensek körében leggyakrabban kerül továbbajánlásra. Szakképzett fogorvosaink már több mint 20.000 elégedett pácienst kezeltek 2000 óta. Örülnénk, ha Ön is a Denis & Focus Fogászat nagy családjához tartozna.

Élvezze az egyik piacvezető, privát fogászat különleges légkörét Mosonmagyaróváron, a Denis & Focus Dental Centrumban. Éljen át egy olyan magas minőségű kezelést, mint még soha azelőtt, hogy tökéletes, csodaszép fogakkal térhessen haza. Mert az Ön egészsége és elégedettsége a szívügyünk!

Várjuk időpontfoglalását, hogy elégedetté tehessük, és hogy az Ön bizalmát is elnyerhessük.

Egyeztesse már MOST időpontját!

Tel.: 0036-96-566-076

Az Ön Denis & Focus Dental Centruma