Implantátumos fogpótlások

Az implantátumok alkalmazása

Napjainkban azok számára, akiknek egy vagy több foguk hiányzik, vagy esetleg már egyáltalán nincs saját foguk, korszerû, esztétikus megoldást jelenthet a fogbeültetés, vagy fog implantátum. Pótolhatunk egy fogat, ami baleset, vagy öröklött okok miatt hiányzik, esetleg elõrehaladott szuvasodás miatt el kellett távolítani. Ebben az esetben a híd jelenti a hagyományos megoldást, de ha a mellette levõ ép fogakat nem szeretnénk lecsiszolni, akkor a fogbeültetés lesz a követendõ eljárás. Több fog pótlása akkor jön szóba, ha több fog szuvasodás miatti eltávolítása, vagy fogínysorvadás következtében jön létre a foghiány. Ebben az esetben több, egymástól független implantátumot kell behelyeznünk, és ezek alkotják a leendõ híd pilléreit. Teljes fogatlanság esetén is több, egymástól független implantátumot helyezünk be az állcsontba, és ezeken rögzül a kivehetõ pótlás. Ebben az esetben egy szerkezetileg stabilabb, esztétikusabb, minden vonatkozásában minõségileg magasabb igényû megoldásról van szó, mint a hagyományos protézis esetében.

img20.jpg


Friss foghúzások után a mûtéti területnek csontosodni kell, ez körülbelül 3 hónap, csak ezután helyezhetõ be az implantátum. Az implantátumok összeköthetõk a saját fogakkal, illetve másik implantátummal. Az implantációt csak 16 éves kor felett lehet elvégezni, amikor az állcsont fejlõdése befejezõdött.


Röntgenfelvétel 6 db alsó állcsontba beültetett fogimplantátumról 

img21.jpg

 
Röntgenfelvétel szóló implantátumról

img22.jpg 

Fogimplantátum felépítménnyel

img23.jpg   

Mûtét elõtti teendõk

A mûtétet minden esetben fogorvosi vizsgálat, viziográfos rtg. és konzultáció elõzi meg. Ekkor felvesszük a teljes fogstátuszt, ennek alapján alakítjuk ki a tervezett beavatkozás ütemtervét. A tervezett implantátum helyének pontos meghatározásárhoz szükség van az állcsont panoráma röntgenfelvételére is. Minden esetben mindkét állcsontról tanulmányi lenyomatot veszünk, hogy az implantátumok helyzetét bemérhessük, egyszerûbben tervezhessük a végleges munkát.

A beteggel részletesen megbeszéljük a várható eredményeket, az esetleges szövõdményeket, valamint az elérhetõ esztétikai hatást.


Mûtét

A beavatkozás elõtt feltétlenül javasolt az étkezés, mert az érzéstelenítõ injekció beadása után 3-4 órán át nem ehet, ameddig a zsibbadás tart. A mûtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ez 2%-os Lidocain oldattal történõ injekciót jelent. Az orvos lefejti az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetetfúr a csontba. Ebbe a menetbe csavarozza be a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthetõ. Az operációs sebet varratokkal zárjuk. A csontba helyezett csavar 4-6 hónapig gyógyul. Ez alatt a titán csavar és a csontszövet között csontosodási folyamat következik be és az implantátum mintegy beépül a csontba. A csavar nem terhelhetõ meg ebben a gyógyulási fázisban. Ezért ilyenkor ideiglenes protézis vagy ideiglenes híd készíthetõ. Amikor a csavar már biztosan rögzült az állcsontban, akkor következik a második mûtét. Újra feltárjuk az íny alatt levõ csavart és egy kis fejet csavarozunk bele, ami már az ínybõl kiemelkedik. Ezt gyógyulási csavarnak nevezzük. 2-3 napig gyógyul az íny, ekkor következik a mûtét nélküli utolsó fázis, amikor belecsavarozzuk a végleges fejrészt, ami a késõbbi hídpótlás alapjául szolgál. Ezt követõen a lenyomatvétel után a fogtechnikus több fázisban elkészíti a megfelelõ fogpótlást.

Lehetséges szövõdmények

A statisztikák szerint a behelyezett implantátumok 95-99%-a tökéletesen ellátja a feladatát. Az esetleges szövõdmények és komplikációk rendkívül ritkák. Bizonyos csontosodási zavarok miatt elõfordul, hogy nem minden implantátum tud beépülni a csontba. Mûtét után felléphetnek a minden szájsebészeti mûtét után esetleg kialakuló szövõdmények, így számítani kell duzzanatra, érzékenységre, fájdalomra. Az implantáció sikeressége a késõbbiekben nagymértékben függ attól, hogy milyen módon tisztítja a csavarok széleit az ínyszegélynél. Ha fertõzés jut az implantatum mellett a csontba, úgy gyulladás keletkezhet, az implantatum kilazulhat, sõt ki is eshet.

Mûtét utáni teendõk

Mûtét utáni napon a sebet meg kell finoman mosni, puha fogkefével.Chlorhexamed-el lehet öblögetni napi 2-3 alkalommal. Borogatni tilos, jegelni kívülrõl az arcot lehet napi 5-6 alkalommal. A mûtét után pár órán keresztül kisebb, szivárgó vérzés elõfordulhat. Szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. Antibiotikumot csak orvosi utasításra szedjen. A varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Bármilyen felmerülõ probléma esetén azonnal telefonáljon kezelõ orvosának.

Ön egy fájdalom- és stressz-mentes, magas színvonalú, minőségi fogászati kezelés iránt érdeklődik?
Jó hírű rendelőnk Magyarország egyik vezető fogászata és a páciensek körében leggyakrabban kerül továbbajánlásra. Szakképzett fogorvosaink már több mint 20.000 elégedett pácienst kezeltek 2000 óta. Örülnénk, ha Ön is a Denis & Focus Fogászat nagy családjához tartozna.

Élvezze az egyik piacvezető, privát fogászat különleges légkörét Mosonmagyaróváron, a Denis & Focus Dental Centrumban. Éljen át egy olyan magas minőségű kezelést, mint még soha azelőtt, hogy tökéletes, csodaszép fogakkal térhessen haza. Mert az Ön egészsége és elégedettsége a szívügyünk!

Várjuk időpontfoglalását, hogy elégedetté tehessük, és hogy az Ön bizalmát is elnyerhessük.

Egyeztesse már MOST időpontját!

Tel.: 0036-96-566-076

Az Ön Denis & Focus Dental Centruma