Fogszabályozás felnőtt korban

Sokan gondolják úgy, hogy bár zavarja őket kusza fogazatuk, felnőtt korban kínos belevágni egy fogszabályozó kezelésbe. Egy felnőtt ember mindennapi életében, kapcsolataiban, valóban zavaró lehet egy „fémes mosoly”, azonban léteznek olyan megoldások, amelyek kényelmessé teszik a felnőttkori fogszabályozást.

001 Zahnregulierung

Esztétikus fogszabályozás felnőtt korban

Felnőtt? Családja van?

Önnek is lehet szép mosolya!

A mai 20-30-40 évesek talpraesett, dolgozó, értéket teremtő és igénylő emberek. Az ápolt külső ma már elengedhetetlen a megfelelő párválasztásban, egy jobb munkakör elnyerésében, a sikeresség fenntartásában. Egy kedves mosollyal barátságot köthet, konfliktust simíthat, jókedvet adhat. Az utóbbi 15 évben a tudomány fejlődésével és a megfelelően képzett szakember segítségével, biztonsággal és eredményesen végezhető felnőtt fogszabályozás 20 és 60 év között is.

Zahnregulierung

Mit kell tudni a felnőtt korban végzett fogszabályozásról?

A felnőttkori fogszabályozás minden esetben rögzített fogszabályozó készülékkel történik. A kezelés megkezdése előtt az egyéb fogászati problémákat például fogszuvasodás, fogínygyulladás – mindenképpen meg kell szüntetni. Felnőtt korban a fogszabályozó kezelés csak úgynevezett lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó készülékekkel történhet. A kezelés időtartama ezért általában 1-2 év, tehát mindenképpen nagy odafigyelést és türelmet igényel. Ezért cserébe azonban megszűnnek, illetve ki sem alakulnak a szabálytalan fogazatból adódó, sokszor igen súlyos problémák:

  • jelentősen javul a megjelenés, ami magabiztosabbá tesz
  • fogazata nem akadályozza a tiszta beszédet
  • megszűnnek a rágási nehézségek, amelyek gyakran vezetnek emésztési problémákhoz
  • nem károsodik az állkapocsízület az egyenetlen terhelés miatt
  • amennyiben fogpótlásra van szüksége, azok tartóssága rendezett fogazatban növekszik
  • a szabályozott fogsorban minden fog megfelelően tisztítható, így a fogkőlerakódás, a fogszuvasodás és ebből adódóan a fogak elvesztésének veszélye is jelentősen csökken

002 Zahnregulierung

Fogszabályozás meglévő fogpótlás esetén

A fogszabályozó kezelés megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizni kell a meglévő fogpótlásokat. Korona vagy beültetett implantátum esetén sincs alapvetően akadálya a fogszabályozásnak, azonban fontos a fogpótlások megfelelő stabilitása, illetve, hogy a korona alatti fogcsonk egészséges legyen. A fogszabályozó kezelés idejére célszerű ideiglenes korona felhelyezése.

Fogágybetegségek kezelése fogszabályozás előtt

Felnőtt korban – általában 40 éves kor körül – elég gyakori a fogágy kisebb-nagyobb mértékű pusztulása. A károsodott fogágyat a kezelés megkezdése előttmindenképpen kezelni kell, ugyanis a fogszabályozás tovább pusztíthatja a fogak stabilitásáról gondoskodó csontállományt.

Image

Gyakori kérdések

Milyen fogszabályzóra van szükségem?

A fogszabályozás alapja minden esetben a korrekt diagnózis. Ehhez szükséges a részletes szakvizsgálat, lenyomatok, harapásregisztráció, tanulmányi minta, profilanalízis. Elengedhetetlen a panoráma és oldalirányú koponya felvétel. Szükséges lágyrész és állkapocs ízületi vizsgálat. Rendelőnkben mindezt modern diagnosztikai berendezéseink segítségével egy helyen - egy időben - várakozás nélkül elvégezheti.