Gyökérkezelés

Egy sokat ígérő megoldás, hogy fogainkat a fogótól megmentsük.

Ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri vagy megközelíti a fog belsejében levő, ereket és idegeket tartalmazó kamrát, fogbél gyulladás alakul ki. A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha a túl nagy tömés, vagy a nagy kiterjedésű fogszuvasodás következtében elhal a fog. Azáltal, hogy megszűnik a fog vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a fogból a baktériumokat, és ezek a fogágyban, a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak, és gyulladást okozhatnak.

GYULLADÁSBAN LÉVŐ FOG

001 1 Wurzelbehandlung

001 2 Wurzelbehandlung

Az ilyenkor kialakuló gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói, ill. fenntartói, a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatoknak (pl. foltos hajhullás, bőrkiütés, szemészeti, urológiai, ízületi gyulladások, szívizomgyulladás). A fogbél fertőződhet úgy is, hogy letörik a fog, vagy nagyfokú ínysorvadásnál, ha nem fedi elegendő csont a fogakat a fogágyban. Ha a korona felhelyezése miatt a frontfogakon és a kisőrlőkön ún. csonk előkészítést kell végezni, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell ezeket a fogakat, mert a fogból sok anyagot kell lecsiszolni, hogy legyen elég hely a koronának.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy gyökérkezelni kell a fogat

Enyhébb esetekben, hidegre, édesség fogyasztásakor fellépő heves fájdalom, amely az inger megszűnte után elmúlik. Nappal tompa fájdalom, amely éjszaka, vízszintes testhelyzetben fokozódik, esetleg elviselhetetlenné válik. A fog környékén erős lüktető fájdalom, feszítő érzés. Ráharapási érzékenység. Súlyosabb esetben megdagadhat az arc. 

003 Wurzelbehandlung

Beavatkozás előtti teendők

A beavatkozás előtt részletes fogorvosi vizsgálat, viziográfos röntgenfelvétel szükséges a beteg fogról, és a környezetéről. Az ezt követő konzultáció során részletes felvilágosítást kap a beteg a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítés módjáról, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt tanácsos étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 óra hosszáig nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.

A gyökérkezelés

Bármilyen okból végezzük is a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A fogak helyi érzéstelenítése után (ami 2% -os Lidocain oldattal történő injekciót jelent), fúróval eltávolítjuk a felesleges, szuvas részeket. A gyökércsatornákat steril tűkkel reszelve-tágítva feltárjuk, mechanikailag eltávolítva az itt futó ér és ideg képleteket, miközben fertőtlenítő szerrel öblítjük, kémiailag is csökkentve a baktériumok számát. Lassan előrehaladva, folyamatosan röntgenfelvételeket készítünk annak megállapítására, hogy a gyökércsatornában levő tű mikor éri el a gyökércsatorna végét. A teljesen precíz eredmény elérése érdekében speciális, computeres eszközt használunk. Az összes csatorna feltárása után átöblítés, kiszárítás következik. A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat. Az esetek többségében egyszerre el tudjuk végezni a beavatkozást. Ha elhalt foggal állunk szemben, egy hétig a gyökércsatornákba gyógyszert teszünk, majd ideiglenes tömést helyezünk a fogba, hogy csökkentsük a baktériumok számát. A végleges tömést egy következő ülésben készítjük el. A gyökértömés ára a fogakban elhelyezkedő csatornák számától függ.

Image

Gyökértömés utáni szövődmények

A frissen gyökértömött fogak, lehetnek néhány napig ráharapásra érzékenyek. Azáltal, hogy a gyökérkezelt fogakban megszűnik a keringés, kiszáradnak és törékennyé válnak. A fogkorona letörésének elkerülése végett a gyökérkezelt fogakat javasolt koronával ellátni.