Kerámia héj / Veneer

Veneer - áttetsző / fényáteresztő, fémmentes kerámiahéj

Az úgynevezett fogászati héj egy szinte teljesen átlátszó, fémmentes kerámia héj, melyet a fogak látható felületére ragasztanak, ezáltal tökéletes, hibátlan külsőt kölcsönözve viselőjének. Ez a természetes hatású leplezés fogtechnikai laborban készül, egyedileg csak az Ön számára. Ilyen héjakat gyakran alkalmaznak balesetben megsérült, lepattant és elszíneződött elülső fogak esetében. A fogzománcból csak 0,3 és 0,7 mm közötti nagyságú felület kerül lecsiszolásra és a metsző él körülbelül csak 1mm-rel lesz rövidebb. A héjtechnika két jelentős pozitív tulajdonságot egyesít: egyfelől a természetes fogállomány csak kis részben kerül lecsiszolásra, másfelől pedig kitűnő, tartós esztétikai hatást eredményez.

Veneers - durchsichtige, metallfreie Keramikschalen

A veneer vagy fogászati héj egy hajszálvékony, fényáteresztő kerámiából készült héj, amit egy speciális ragasztó segítségével rögzítenek az elülső fogak felületére. Ez a héj kerámiából készül. A kerámiából készült héjról általánosságban elmondható, hogy semmilyen egészségkárosító hatása nincs, mivel anyaga jól tolerálható a szervezet számára. Problémát csak az erősen fluorizálódott fogzománc jelent. Fogászati héj segítségével könnyedén korrigálhatóak a következő kisebb hibák: a fogak egyenetlen állása, fogak közti hézagok, nem megfelelő fogszín vagy elszíneződések. Héj segítségével a látható fogfelszín ideális külsőt kap és a fogszín egyedi módon javítható.

Veneer: angol szó, jelentése fedés, borítás, burkolás.

A rendelkezésre álló hosszú távú, klinikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy hat év elteltével csupán a héjak 2 százaléka esik le. Ez a pozitív arány eredményezte azt, hogy a Német Fog-, Száj-, és Állkapocs Gyógyászati Szövetség elismerte és nagyra értékeli a módszert.

Vorteile der Veneertechnik

Kerámia restauráció

A kerámia fényáteresztő és kémiailag semleges anyag, így nem lép reakcióba a szájban, ezáltal biológiailag jól tolerálható és szép, esztétikus képet ad. A kerámia anyag megfelel behelyezett tömések (inlay), onlay, részleges koronák, héjak, koronák és hidak kialakításához. Elülső fogak és elő zápfogak esetében szilikát kerámiát, elő zápfogak és zápfogak esetében oxidkerámiát, oldalsó koronák és hidak esetében pedig cirkon oxid kerámiát használnak.

A veneer lehetővé teszi, hogy könnyedén korrigáljunk elszíneződéseket, ferde fogakat vagy, hogy teljesen új fogszínt alakítsunk ki. Ezen eljárás során a régi műanyagtöméseket és sarokfelépítményeket is eltávolítják.

Vorteile der Veneertechnik

Eljárás

A fogzománc felületéből csupán egy nagyon vékony réteget távolítunk el (0,3-1,0mm). Ez az előkészítés függ a beteg anatómiai adottságaitól és az a célja, hogy tartós és esztétikailag ideális eredmény szülessen. A következő lépésben lenyomatvétel következik. A végleges héj elkészültéig a beteg műanyagból készült ideiglenes héjat kap. A héjat fogtechnikus készíti egy modell alapján, majd a fogorvos adja át a betegnek. Miután a fogorvos bepróbálta a héjat, a fogat megtisztítja és ideális esetben egy szorító gumi segítségével nyálrekeszt izolálja. A fogzománcra egy maró anyag kerül, az esetlegesen szabadon lévő dentint egy úgynevezett dentin megkötő anyaggal kezelik. A kerámia héjat egy speciális kerámiamaró gél segítségével kezelik és szilanizálják, hogy megfelelő tartást biztosítson a kompozit műanyag ragasztónak. A kerámia héj felragasztása időigényes feladat, ezért általában előkészítéssel együtt 30 percig tart.