Implantátumos fogpótlások

Az implantátumok alkalmazása

Napjainkban azok számára, akiknek egy vagy több foguk hiányzik, vagy esetleg már egyáltalán nincs saját foguk, korszerű, esztétikus megoldást jelenthet a fogbeültetés, vagy fog implantátum. Pótolhatunk egy fogat, ami baleset, vagy öröklött okok miatt hiányzik, esetleg előrehaladott szuvasodás miatt el kellett távolítani. Ebben az esetben a híd jelenti a hagyományos megoldást, de ha a mellette levő ép fogakat nem szeretnénk lecsiszolni, akkor a fogbeültetés lesz a követendő eljárás. Több fog pótlása akkor jön szóba, ha több fog szuvasodás miatti eltávolítása, vagy fogínysorvadás következtében jön létre a foghiány. Ebben az esetben több, egymástól független implantátumot kell behelyeznünk, és ezek alkotják a leendő híd pilléreit. Teljes fogatlanság esetén is több, egymástól független implantátumot helyezünk be az állcsontba, és ezeken rögzül a kivehető pótlás. Ebben az esetben egy szerkezetileg stabilabb, esztétikusabb, minden vonatkozásában minőségileg magasabb igényű megoldásról van szó, mint a hagyományos protézis esetében.

001 Zahnimplantatversorgung

Friss foghúzások után a műtéti területnek csontosodni kell, ez körülbelül 3 hónap, csak ezután helyezhető be az implantátum. Az implantátumok összeköthetők a saját fogakkal, illetve másik implantátummal. Az implantációt csak 16 éves kor felett lehet elvégezni, amikor az állcsont fejlődése befejeződött.

Röntgenfelvétel 6 db alsó állcsontba beültetett fogimplantátumról 

002 Zahnimplantatversorgung

Röntgenfelvétel szóló implantátumról

003 Zahnimplantatversorgung

Fogimplantátum felépítménnyel

004 Zahnimplantatversorgung

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben fogorvosi vizsgálat, viziográfos rtg. és konzultáció előzi meg. Ekkor felvesszük a teljes fogstátuszt, ennek alapján alakítjuk ki a tervezett beavatkozás ütemtervét. A tervezett implantátum helyének pontos meghatározásárhoz szükség van az állcsont panoráma röntgenfelvételére is. Minden esetben mindkét állcsontról tanulmányi lenyomatot veszünk, hogy az implantátumok helyzetét bemérhessük, egyszerűbben tervezhessük a végleges munkát.

A beteggel részletesen megbeszéljük a várható eredményeket, az esetleges szövődményeket, valamint az elérhető esztétikai hatást.

Műtét

A beavatkozás előtt feltétlenül javasolt az étkezés, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 órán át nem ehet, ameddig a zsibbadás tart. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ez 2%-os Lidocain oldattal történő injekciót jelent. Az orvos lefejti az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetetfúr a csontba. Ebbe a menetbe csavarozza be a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. Az operációs sebet varratokkal zárjuk. A csontba helyezett csavar 4-6 hónapig gyógyul. Ez alatt a titán csavar és a csontszövet között csontosodási folyamat következik be és az implantátum mintegy beépül a csontba. A csavar nem terhelhető meg ebben a gyógyulási fázisban. Ezért ilyenkor ideiglenes protézis vagy ideiglenes híd készíthető. Amikor a csavar már biztosan rögzült az állcsontban, akkor következik a második műtét. Újra feltárjuk az íny alatt levő csavart és egy kis fejet csavarozunk bele, ami már az ínyből kiemelkedik. Ezt gyógyulási csavarnak nevezzük. 2-3 napig gyógyul az íny, ekkor következik a műtét nélküli utolsó fázis, amikor belecsavarozzuk a végleges fejrészt, ami a későbbi hídpótlás alapjául szolgál. Ezt követően a lenyomatvétel után a fogtechnikus több fázisban elkészíti a megfelelő fogpótlást.

Lehetséges szövődmények

A statisztikák szerint a behelyezett implantátumok 95-99%-a tökéletesen ellátja a feladatát. Az esetleges szövődmények és komplikációk rendkívül ritkák. Bizonyos csontosodási zavarok miatt előfordul, hogy nem minden implantátum tud beépülni a csontba. Műtét után felléphetnek a minden szájsebészeti műtét után esetleg kialakuló szövődmények, így számítani kell duzzanatra, érzékenységre, fájdalomra. Az implantáció sikeressége a későbbiekben nagymértékben függ attól, hogy milyen módon tisztítja a csavarok széleit az ínyszegélynél. Ha fertőzés jut az implantatum mellett a csontba, úgy gyulladás keletkezhet, az implantatum kilazulhat, sőt ki is eshet.

Műtét utáni teendők

Műtét utáni napon a sebet meg kell finoman mosni, puha fogkefével.Chlorhexamed-el lehet öblögetni napi 2-3 alkalommal. Borogatni tilos, jegelni kívülről az arcot lehet napi 5-6 alkalommal. A műtét után pár órán keresztül kisebb, szivárgó vérzés előfordulhat. Szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. Antibiotikumot csak orvosi utasításra szedjen. A varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Bármilyen felmerülő probléma esetén azonnal telefonáljon kezelő orvosának.

CAD/CAM digitális implantátumos pótlás

A digitális CAD/CAM cirkon korona egy jól polírozható koronatípus, eláltal nem tapadnak meg rajta a baktériumok, nincs többé masszív plakképződés a fogpótláson. Továbbá ez a koronatípus teljesen fémmentes, így előnye, hogy nem nem vezeti sem a hőt, sem az elektromosságot így nincs ionos hatás és fémérzet illetve fémes íz többé a szájban.  Ez jelenleg a fogorvoslásban a legmagasabb esztétikát képviselő fogpótló anyag. Mivel teljes mértékben digitális technológiával készítjük a cirkon koronát, ezért nagyon pontos, jól passzol, jól zár, így szinte soha nem kerül sor javításra, utókezelésre. Ezeken kívűl a tartósságát az is garantálja, hogy egy nagyon kemény, jól terhelhető anyag, ami a -saját egészségünket és szépségünket szem előtt tartva- a lehető legjobb választás. Már az implantátum csonkot is digitális CAD/CAM rendszerrel készítjük fémmentes cirkonból! Tökéletes illeszkedésének, biokompatibilitásának köszönhetően tökéletes kontakt az implantátumcsavar és korona között. 

A digitális technológiának köszönhetően provizóriumot készítünk a feltárt és digitálisan lenyomatozott implantátumokra. A végeredménnyel mindenben megegyező pótlást a lenyomatozást követő akár 3 napon belül megkapja, így az implantátumos pótlás esetében is lehetősége nyílik kipróbálni végleges fogművét még azelőtt, hogy a kész munkát kifarangánk.