Fogíny visszahúzódás

A túl erős fogmosás miatt kialakuló ínyvisszahúzódás

001 Zahnfleischruckgang

A fogmosás elmaradása, illetve a nem megfelelő fogmosás lyukak, ínyvisszahúzódás vagy fogágybetegségek kialakulásához vezet. Hogy ezeket elkerüljük, fontos, hogy ne csupán vízszintes irányú mozdulatokat végezzünk zárt fogakkal. A megfelelő mozdulat az, ha a fogkefével az ínytől a fog felé irányuló körkörös mozdulatokat végzünk. Kérjük, kerülje a túl erős mozdulatokat, mert ezek a fogíny visszahúzódásához vezethetnek.

Tudatos fogmosás

Az emberek gyakran nem tudatosan, hanem odafigyelés nélkül mossák a fogaikat. Próbáljon egyszer az esti fogmosásnál odafigyelni mozdulataira és végezze azt tudatosan. Egy átlagos kis fejű fogkefe körülbelül két fog felületét fedi le. A teljes fogsor 14 fogból áll felül és 14 fogból alul. Először a fogak külső felülete kerüljön megtisztításra. Enyhén nyissa ki a száját és a baloldali felső őrlőfogaknál kezdje el a mosást. Kis körkörös mozdulatokat végezzen egyszerre 2-3 fogon, enyhe nyomást gyakorolva a fogakra. Ezt a mozdulatot körülbelül egymás után tízszer végezze el, majd a fogkefét kicsivel előrébb helyezve folytassa. Ilyen módon a fogak kis lépésekben kerülnek megtisztításra, míg el nem érjük a felső állkapocs jobb oldali utolsó fogát. Most végezzük el ugyanezt az alsó fogakon is. Ne feledkezzünk meg a fogak belső felületéről sem, folytassuk ott a fogmosást. Végül tisztítsuk meg a rágófelszínt. Itt már megengedettetek az oda-vissza irányuló mozdulatok. Végül öblítsük ki a szánkat erőteljesen, hogy az ételmaradékokat kimossuk szánkból.

002 Zahnfleischruckgang

Még egyszer öblítsünk, majd fogselyem segítségével tisztítsuk ki a fogközöket. Ne feledkezzünk meg a nyelv felső felületén és a szájpadláson található nyálkahártyáról sem, hiszen ezeken is könnyedén megtapadhatnak ételmaradékok, amik kellemetlen szájszag kialakulásához vezetnek. Ha ezt a folyamatot követi ebben vagy kicsit megváltoztatott formában, hamarosan automatikussá válik és tudatos odafigyelés nélkül is menni fog.

Kérjük, vegyen részt fogászati kontrollvizsgálaton, még abban az esetben is, ha úgy érzi, minden rendben van a fogaival.