Fogkorona/Híd

Indikáció

gyökérkezelt fogra megelőzésképpen érdemes koronát tenni, mert mivel megszüntetjük a vérkeringését, a fog kiszárad és törékennyé válik. Ha úgy törik le a fog, hogy csapos műcsonkot lehet készíteni, ennek beragasztása után kell elkészíteni a koronát. Bármely fog eltávolítása után kb. 4-5 héttel javasolt hidatkészíteni, ugyanis megbontva a fogsor egységét, az eltávolított fog mögötti fog előre dőlhet, szemben levő fog kiemelkedhet, és a fogak elvándorlása hosszú távon állkapocs- ízületi problémákat okozhat.

Kronen - geben Ihr Lächeln zurück

Beavatkozás előtti teendők

Metallkeramik- oder Vollkeramikkronen

Minden fogpótlást előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv készítése előz meg. Minden szomszédos, ún. pillér fogról viziográfos rtg. felvételt készítünk. A csiszolás előtt szükség lehet különféle előkezelésekre. Ilyen a gyökértömés, a csapos felépítés, a fog kiépítése koronacsonk alá. Fémallergia gyanú esetén, speciális fogászati fém allergia vizsgálatot kell végezni. A megfelelően előkészített fogat lecsiszoljuk. A beavatkozást érzéstelenítésben végezzük, ezért kérjük, egyen előtte, mert a beavatkozás után, amíg a zsibbadás tart, nem lehet enni.

Koronák, hidak készítésének menete

Mielőtt elkezdenénk csiszolni a fogakat, tanulmányi lenyomatot készítünk, hogy magunknak és a fogtechnikusnak rögzítsük a kiindulási fázist. Ez azért nagyon fontos, mert az archoz megfelelő fogak illenek, a fogtechnikus pedig az előkészített fogakról készült lenyomatból dolgozik, amihez arc nem társul, ezért csak a tanulmányi lenyomat nyújt számára segítséget. A fogakat 2%-os Lidocain oldattal elérzéstelenítjük, majd csiszolással olyan sima felületet alakítunk ki, amelyre rá tudjuk ragasztani a koronát.

Metallkeramik- oder Vollkeramikkronen

A csiszolást fúróval végezzük, ugyanúgy, mint tömés készítésekor, csak itt nem az üreg falát alakítjuk ki, hanem a fogak palástjáról és rágófelszínéről kell annyit lecsiszolni, amennyi a koronák vastagsága. Ez után, egy vékony fonalat helyezünk az íny és a fogak közé, hogy láthatóvá tegyük a fogtechnikusnak, meddig csiszoltunk, majd alsó és felső lenyomatot veszünk. Szükség esetén ideiglenes koronákkal látjuk el a lecsiszolt fogakat, egyrészt, hogy védjük a fogakat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjanak elvándorolni. Az ideiglenes korona készülhet azonnal a rendelőben, illetve elkészítheti a fogtechnikus másnapra, ez tartósabb és esztétikusabb. A fogtechnikus több fázisban készíti el a koronát vagy hidat.Minden fázist lepróbálunk a rendelőben, hogy teljesen olyan legyen az elkészített fog, mint az eredeti foga volt. Először a korona, ill. a híd fémvázát próbáljuk, utána a két rétegben felrakott matt, fény nélküli kerámiát, ti. ilyenkor még lehet a színen és a formán változtatni. Az utolsó réteg felrakása után kész a pótlás, ekkor ideiglenesen rögzítjük és egy későbbi időpontban ragasztjuk fel véglegesen, amikor már teljesen hozzászokott az új foghoz.

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben az esetek 90%-ban porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák minden látható felszínen fehérek, a nem látható részeken, az íny közelében, keskeny fém szegéllyel, hogy vékonyabb legyen a korona széli része, és ne irritálja az ínyt. A porcelán alatti fém lehet ezüst, ill. arany ötvözet. Ez utóbbi előnye, hogy a korona természetesebb hatású, hátránya, hogy drágább. Fémallergia esetén a fogtechnikus bármilyen összetételű fém alapot elkészít. A műanyagból készült koronát nem szoktuk ajánlani, mert rövidebb az élettartama, mint a porceláné, és csak a látható külső rész fehér, a rágó felszíne és a hátlapja fémszínű, ezért kevésbé esztétikus, jobban kopik, és mivel vastagabb az íny közeli széle, gyakoribb mellette az ínygyulladás. Emellett a műanyag hamarabb elszíneződik, mint a porcelán. A koronák elkészítési ideje 1-2 hét.

Brücke mit Keramikzahnfleisch

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az íny sorvad, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. Az élettartamot növelhetjük a helyes fogmosási módszerrel. A koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz tisztító kefével tudja tisztán tartani azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Ínygyulladás előfordulhat, ha túl hosszan beér az íny alá a korona széle, vagy helytelen fogmosási módszer miatt sérül az íny. Állkapocs ízületi fájdalmakat okozhat a túl magas korona, híd. Ráharapási érzékenységet okozhat egyes fogakon, ha magas a korona vagy híd, és túlterhelődnek a fogak. Nem gyökérkezelt fogak elhalhatnak a híd alatt, ha túl sok foganyagot távolítunk el csiszolás során. Ezért az első fogakat és a kis őrlőket, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell a híd elkészítése előtt. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a korona szélek mentén fekete elszíneződés látható. Nagyobb fogpótlások előtt, ezért speciális fogászati fém allergia vizsgálatot végzünk.

Híd

Egy vagy több fog hiánya esetén a fogpótlás híd segítségével oldható meg. A híd igazából hídpillérre ragasztott koronából, áll. Ezek a fogak is porcelánból készülnek és teljesen úgy néznek ki, mint az igazi, természetes fogak.

Híd készítése során az első rendelői vizit alkalmával a pillérfogakat lecsiszolja (preparálja) a fogorvos. A következő lépés a lenyomatvétel, melynek segítségével készíti el a fogtechnikus a hidat. A korona elkészítéséhez a fogat gondosan elő kell készíteni ( le kell csiszolni ). A fogorvos ideiglenes koronát készít a rendelőben, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt. A végleges korona elkészültekor a fogorvos eltávolítja az ideiglenes koronát, majd ellenőrzi az újonnan elkészült hidat. Ha megfelelően illeszkedik és a fogász és a páciens is mindent rendben talál, a hidat a pillérfogakra ragasztóval rögzítésre kerül.

A korona vagy híd minőségét és esztétikáját nagyban befolyásolja annak anyaga. A legelterjedtebb világszerte a fémkerámia korona melyet egyszerűen csak porcelán koronának szoktunk nevezni. Ennek alapja egy fém váz, melyre utólag kerámia leplezést égetnek. Az így készült fogpótlás esztétikus és elég erős kiterjedt foghiányok áthidalására is. A kedvezőbb esztétika érdekében legújabban vázanyagnak cirkónium oxidot (teljes kerámia!) használnak, mely rendkívül erős és a fog színéhez közeli árnyalata miatt szebb pótlások készíthetőek segítségével. Ezeket a koronákat vagy hidakat egyszerűbben cirkon koronáknak vagy hidaknak nevezzük.