CAD/CAM Fogkorona/Híd

Indikáció

gyökérkezelt fogra megelőzésképpen érdemes koronát tenni, mert mivel megszüntetjük a vérkeringését, a fog kiszárad és törékennyé válik. Ha úgy törik le a fog, hogy csapos műcsonkot lehet készíteni, ennek beragasztása után kell elkészíteni a koronát. Bármely fog eltávolítása után kb. 4-5 héttel javasolt hidat készíteni, ugyanis megbontva a fogsor egységét, az eltávolított fog mögötti fog előre dőlhet, szemben levő fog kiemelkedhet, és a fogak elvándorlása hosszú távon állkapocs- ízületi problémákat okozhat.

Kronen - geben Ihr Lächeln zurück

Beavatkozás menete

Metallkeramik- oder Vollkeramikkronen

Minden fogpótlást előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv készítése előz meg. Minden szomszédos, ún. pillér fogról viziográfos rtg. felvételt készítünk. 3Shape szájszkennerel lenyomatot készítünk, melynek segítségével felállítjuk a diagnózist. Az Exocad tervezőprogrammal megtervezzük leendő fogpótlását, így Ön már azelőtt látja a tervezett végeredményt, hogy kezelését elkezdtük volna. A fogászati kezelés során további digitális lenyomatokat veszünk és praxislaborunk digitális ideiglenes pótlást készít Önnek, amely formában és viseletben az eredetivel mindenben megegyezik. Amennyiben elégedett az eredménnyel, CAD/CAM E-Max cirkon vagy G-Cam pótlását próba szükségessége nélkül készre visszük. A digitális technológia kiküszöböli a manuális eljárás természetéből adódó esetleges pontatlanságokat, amelyek a szakemberek legnagyobb odaadása ellenére is befolyásolták a kezelést és végeredményt. Az eredmény: tökéletes csonkvédelem, mikron pontosságú illeszkedés, tartós, esztétikus pótlás!

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben az esetek 90%-ban E-Max cirkon, E-Max cirkon Prime vagy G-Cam koronákat készítünk. 

Fogászati anyagainkat az Ivoclartól kapjuk Lichtensteinből, nagyon jó minőségük miatt a fogászati anyagok királynőjének is nevezik. A cirkonnak több verziója is van, az LT és az MT és a Prime. Mindháromra igaz, hogy monolitikus anyag, váz nélkül készül, számítógépes vezérlésű gép faragja ki a fogpótlást egy tömbből, ezáltal nem törik. Jellemzője, hogy rendkívül esztétikus, természetes kinézetű és a páciens igényeinek megfelelően egyedi színre festhető.

Az E-Max cirkon Prime előnyei és tulajdonságai: Hibrid anyag, az LT és MT cirkon ötvözete. A nyaki részen rendelkezik az LT nagy stabilitásával, a rágófelületen pedig az MT fényáteresztő természetességével. A legmagasabb esztétikummal rendelkezik.

Legújabb anyagunk a fogászatban a G-cam, aminek a használatát a CAD-CAM technológia tette lehetővé. Már régóta használják az élet más területein, például karbon kerékpárváz, szélkerék, Forma 1 autó. 3200 MPA szakítószilárdságú (acél erősség nagy stabilitással). Nem magas a sűrűsége, ezért nagyon kényelmes anyag. Rendkívül rugalmas, ami miatt 5 tag áthidalására alkalmas 2 pillérrel. Szinte eredeti fog érzését kelti a szájban. Jó fényáteresztő és jól javítható anyag. A G-cammel az 1 napos fogászat is alkalmazható. Jól polírozható, emiatt antibakteriális és ízület kímélő (állkapocs ízület). Éjszakai csikorgatósoknak nagyon ajánlott. Utólag egyedi szín elérése is lehetséges festéssel.

Brücke mit Keramikzahnfleisch

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az íny sorvad, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. Az élettartamot növelhetjük a helyes fogmosási módszerrel. A koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz tisztító kefével tudja tisztán tartani azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Ínygyulladás előfordulhat, ha túl hosszan beér az íny alá a korona széle, vagy helytelen fogmosási módszer miatt sérül az íny. Állkapocs ízületi fájdalmakat okozhat a túl magas korona, híd. Ráharapási érzékenységet okozhat egyes fogakon, ha magas a korona vagy híd, és túlterhelődnek a fogak. Nem gyökérkezelt fogak elhalhatnak a híd alatt, ha túl sok foganyagot távolítunk el csiszolás során. Ezért az első fogakat és a kis őrlőket, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell a híd elkészítése előtt. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a korona szélek mentén fekete elszíneződés látható. Nagyobb fogpótlások előtt, ezért speciális fogászati fém allergia vizsgálatot végzünk.

Híd

Egy vagy több fog hiánya esetén a fogpótlás híd segítségével oldható meg. A híd igazából hídpillérre ragasztott koronából, áll. Ezek a fogak is porcelánból készülnek és teljesen úgy néznek ki, mint az igazi, természetes fogak.