Fogkőeltávolítás, szájhigiénés kezelés

A fogkő, lepedék okai

A szájüregben lévő sokféle anyag rárakódhat a fogfelszínre. Ezek lehetnek puhák, szilárdak, átlátszóak, színesek. Jelentőségüket az adja, hogy fontos szerepet játszanak a fogágy betegségeinek kialakulásában. A fogakon megtapadó lepedék a nem megfelelően tisztított fogfelszíneken, fogmûveken képződik. Fő tömegétbaktériumok alkotják. Ha ez a lepedék kalcifikálódik(kálcium-karbonát - mészkő rakódik benne le), kialakul a kemény képződmény, a fogkő. A különféle festékanyagok (pl. kávé, tea, kóla, dohányzás) elszínezheti a fogakat, és a fogkövet is. A fogkő az íny felett és az íny alatt helyezkedhet el. Legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik.

001 Zahnsteinentfernung Mundhygiene

Szövődmények

Image

Ha a lepedéket nem távolítjuk rendszeresen el, étkezések utáni rendszeres fogmosással, a kialakult, főleg íny alatti fogkövek esetében gyulladás jöhet létre. Ilyenkor az íny vöröses, fájdalmas, fogmosáskor vérzik, eltávolodik a fogaktól. Ínytasakok keletkezhetnek a fogak mellett, a gyulladás tovább terjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is, később csontpusztulás következhet be. Megindulhat a fogak elvándorlása, mozgathatóvá válnak, később ki is eshetnek.

A száj higiénés kezelés

Elmondjuk és megtanítjuk az Ön számára megfelelő szájápolási eszközök helyes használatát. A megfelelő fogmosási módszer elsajátítása hozzájárul, hogy otthon is karbantartsa az ínyét, fogait, fogpótlásait. Ezáltal meghosszabbítja fogainak élettartamát.

Image

Fogkő eltávolítás

Image

Alapvető kezelési eljárás, amelyet leggyakrabban alkalmazunk ínygyulladás és fogágy betegségek gyógyításában. A fogkő eltávolítás (depurálás) segítségével eltávolítjuk a lepedéket, fogkövet, egyéb lerakódást, színezéket. A fogkövek eltávolítása előtt a nyálkahártyát 10%-os Lidocain spray-vel érzéstelenítjük el. A beavatkozást ULTRAHANGOS FOGKő ELTÁVOLÍTÓ eszközzel végezzük.

A gép a kristály által keltett rezgések segítségével, gyorsan és hatékonyan távolítja el a lerakódásokat. A finomabb, főleg íny alatti munkát kézi mûszerrel végezzük. A fogkövek eltávolítása után következik, a fogak felszínének polírozása. A sima felszíneken tudniillik nehezebben tapad meg a lepedék és képződik fogkő. 

Fogkő eltávolítás utáni teendők

A fogkő eltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ez 1-2 héten belül megszûntethető Sensitíve fogkrém, vagy Fluor gél használatával. Az, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő, nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől.