Sebészi foghúzás

Sebészi foghúzás - Műtéti úton történő fogeltávolítás

Célunk, hogy minél több fogat megmentsünk, minthogy kihúzzunk. Azonban néha pont ezzel védjük meg egészségét.

Amennyiben minden fáradozás ellenére a fogak egy része nem menthető meg, akkor ezeket el kell távolítani. Napjainkban a műtéti úton történő fogeltávolítás rutin feladatnak minősül, melyet nap, mint nap alkalmazunk.

RONCSOLT FOG

ZERSTÖRTER ZAHN

A sebészeti úton történő fogeltávolításra több okból is szükség lehet. Előfordulhat, nagymértékű gyulladás, károsodás, csonttal való összenövés, fogtorlódás. Extrém módon elgörbült gyökerek esetén szintén sebészeti úton történik a fogeltávolítás, majd azt követően sebellátás szükséges.

A beavatkozás során először meglazításra kerül az érintett fog, majd egy fogószerű eszközzel vagy emelővel kiemelik a fogat az állcsontból. A keletkezett lyukat megtisztítják és a felette lévő nyálkahártyát összevarrják.

Amennyiben a fog a beavatkozás során letörik, a fogkoronai része már nem használható, vagy a fog egész mélyen károsodott, szükségessé válhat a csont egy részének eltávolítása is, hogy a fogorvos hozzáférjen a foggyökérhez. A teljes fogeltávolítás után erősebb vérzés léphet fel, ezért a páciensnek egy gézre kell ráharapnia, hogy a vérzés elálljon.

Bölcsességfogak eltávolítása

Szintén előfordulhat, hogy a fogak eltolódnak, nem nőnek ki vagy nyomják a szomszédos fogakat fájdalmat okozva ezzel. Sajnos ez gyakran előfordul a még nem, vagy csak részben kinőtt (retencióban lévő) bölcsességfogaknál, így ezek eltávolítása ajánlott. Amennyiben a bölcsességfogak nem kerülnek eltávolításra fájdalom, gyulladás, a szomszédos fogak károsodása, ciszta vagy fogeltolódás fordulhat elő. A bölcsességfogak eltávolítása helyi érzéstelenítéssel történnek. A műtét után a foghúzás helyét kitisztítják, a fogínyen a sebet gondosan összevarrják.