Teleszkóp protézis

A teleszkóp korona különösen idős emberek számára alkalmas fogpótlás

Teleskopprothese - besonders geeignet für ältere Menschen

A teleszkóp protézis főképp idősebb emberek számára jelent fantasztikus fogpótlási lehetőséget, mivel ezek könnyen kezelhetőek, és ha a páciens további fogait veszíti el a már meglévő protézishez könnyedén hozzá lehet illeszteni az újabb elemeket.

A teleszkóp protézis jó befektetés a jövőbe. Elegancia és jó tartás: aki mindezekre sokat ad, ajánljuk, hogy válassza a teleszkóp protézist, ami bármekkora számú kívánt fogat képes helyettesíteni. "A teleszkóp protézis nem hagy kívánni valót maga után, sem esztétikai, sem működési szempontból".

Teleskopprothese - besonders geeignet für ältere Menschen

teleszkópprotézis (helyesebben:"részleges protézis teleszkóp koronákkal") kivehető fogpótlás, ami hiányzó fogak pótlására szolgál. Ezt a protézis típust a kombinált fogpótlásokhoz soroljuk. A teleszkópprotézisek valóban magas minőségű fogpótlások, melyek az elmúlt évtizedekben Németországban szabvánnyá váltak. A teleszkópprotézis egy fix és egy kivehető részből áll. Először a belső koronák kerülnek rögzítésre, cementtel a saját fogakra vagy implantátumokba. A belső koronák kerülnek beépítésre a tulajdonképpeni protézisbe. Ezután a belső és a külső koronák egymásba csúsznak, mintha csak egy kirakós játék darabjai lennének, tehát a koronák úgy csúsznak egymásba, mint egy teleszkópos rúd két tagja. A protézis neve is éppen erre a megerősítési technikára vezethető vissza.

Teleszkópprotézis felső állcsonton

Oberkiefer Teleskopprothese

Teleszkópprotézis alsó állcsonton

Unterkiefer Teleskopprothese

Előnyök

A teleszkópprotézis teleszkópkoronái biztos tartást adnak, ezáltal kényelmes viseletet biztosítva viselőjének. Gyakran elégséges csupán egy nagyon vékony vagy redukált fémlemezű szájpadlás kialakítása. Amennyiben a maradék fogazat elhelyezkedése és állapota megengedi, előfordulhat, hogy a felső állkapocs esetében a művi szájpadlás kialakítására nem lesz szükség. Esztétikai szempontból ez a fajta protézis jobb, mint a többi részleges protézis típus, hiszen a kapcsok egyáltalán nem látszanak ki. Másik előnye, hogy ez a típusú protézis probléma nélkül bővíthető további fogak elvesztése esetén.

Hátrányok

A két korona elhelyezéséhez szükséges megnövekedett helyigény és a műanyag leplezés (az átlátszóság miatt vastagabbnak kell lennie, mint egy hasonló kerámia leplezésnél) gyakran esztétikai problémát okoz az elöl elhelyezkedő kisebb méretű fogak esetében, ami esetlegesen az esztétikum rovására mehet. A műanyag leplező anyag hátránya, hogy színe nem olyan átlátszó és nem tartja meg eredeti színét olyan hosszan, mint a kerámialeplezés.

Anyagok

A primer és a szekunder rész manuális technológia esetén ugyanabból az ötvözetből készül. Az arany ötvözet alternatívái a nemesfémektől mentes ötvözetek.

A legmodernebb megoldás a digitális technológia nyújtotta lehetőségekben rejlik. Ennél a technikánál a protézis primer tagja cirkónium dioxidból készül, míg a szekunder tag és a protézis lemez biokompatibilis HPP Peek anyagból. Az így keletkező illesztés olyan nagy pontosságú, amit hagyományos, öntéses módszerekkel nem lehet elérni! A cirkon primer koronák 100%-osan pontos csonkvédelmet nyújtanak. A Peek egy olyan speciális rugalmas és biokompatibilis anyag, melyet az orvostudomány már 30 éve használ. Antibakteriális és csontbarát, így megakadályozza az állkapocscsont természetes visszahúzódását. Használata nagyon kényelmes. 

A teleszkópprotézis költsége:

A teleszkóp protézis magas költsége abból fakad, hogy itt tulajdonképpen két koronát kell elkészíteni. Ha a koronák ráadásul aranyból készülnek, a költségek még magasabbra rúgnak. A teleszkópprotézis költségéhez persze hozzá jön még az akár 3 teleszkópkorona költsége is. Amennyiben háromnál több fog van még az állkapocsban, csak abban az esetben lehet teleszkóp protézist kialakítani, ha a szemfogak még megtarthatóak és a szemfogak mögött legalább két fog hiányzik. Ebben az esetben csupán két teleszkópkorona kerül kialakításra.