Teljes fogprotézis / Lokátor-Stégprotézis

Teljes fogprotézis - Műfogsor

Teljes fogprotézisnek vagy műfogsornak nevezzük a fogászatban azt a kivehető fogsort, amely pótolja az elveszett vagy hiányzó fogakat vagy az egyik, vagy mindkét fogsorban. Ez a fogsor egyszerűen a felső vagy alsó állkapcson fekszik. A felső állkapocs esetében szívóhatás által a nyál segítségével a nyálkahártyán megtapad. Minél nagyobb fokú a csont leépülése következtében a nyálkahártya, fogíny visszasorvadása, annál rosszabb a protézis tapadása, ahol az alábélelés és a protézisragasztó alkalmazása is csak ideiglenes megoldást jelent. 

Vollprothese -

Fogsorok fajtái, anyagai

Teljes protézist fogatlan szájba készítünk. A részleges protézis egy fémlemez, és ezt fedi a mûanyag réteg. A fogak mindkét esetben mûanyagból vannak. Porcelán fogak nem kerülhetnek a fogsorba, mert súlyuknál fogva lehúznák a fogsort a helyérõl. Részleges protézisnél többféle módon kapcsolódhat a kivehetõ elem a saját ép fogakhoz, vagy koronákhoz, hidakhoz. Legegyszerûbb mód, ha fém kapoccsal kapcsolódik a fogakhoz. Azonban ez esztétikailag nem nyújt kedvezõ hatást, mert a kapocs a fognyaknál látszik. Esztétikailag a legjobb hatást, az ún.rejtett elhorgonyzással érhetjük el. Ilyenkor a hidat és a kivehetõ fogsort együtt kell elkészíteni. Ezt kombinált munkának hívják, mert van egy fix beragasztott és egy kivehetõ része. A híd végén van az egyik patent, a másik része a patentnek a fogsorba van benne. Helyére pattintva a fogsort, nem látszik az elhorgonyzás. Másik elõnye ennek a megoldásnak, hogy stabilan ül a fogsor a szájban, pl. evésnél nem billeg.

Das klassische Konzept umfasst 4 Implantate

A teljes protézisek hússzínű műanyagból készülnek, egy alaplemezből és műanyagfogakból állnak. A műfogakat az alaplemezbe építik bele. A hétköznapi életben a teljes protézist „műfogsornak” is nevezik. A teljes protézis alkalmazása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy helyreállítsa a rágóképességet, továbbá megszünteti az esetleges hangképzési és beszédzavarokat. Helyreállítja az állkapocs és száj körüli esztétikát is, mivel megtámasztja az arc izmait és az ajkakat, amelyek a fogak teljes elvesztése esetén beesnek.

Tartós és biztos megoldást már csak az implantátumok – mesterséges foggyökerek – biztosítanak, amelyekre különféle tartószerkezetek rögzíthetők.

Választási lehetőségek az implantátumokkal rögzített teljes fogsoroknál

1., A fogpótlás rögzítése gömbfelépítménnyel, vagy lokátor segítségével.

Verankerung der Prothese mit Kugelaufbauten oder mit Locator

2., Fogpótlás rögzítése stég segítségével.

Verankerung der Prothese mit einem Steg

Az implantátumos fogpótlás már klasszikus megoldásnak számít. A klasszikus megoldások általában joggal válnak azokká – így van ez ebben az esetben is. Az implantátum által rögzített fogpótlás hosszú távú és biztonságos tartást nyújt a teljes protézist hordók esetében. Speciális szerkezetekkel, úgynevezett lokátor vagy stég szerkezet segítségével a teljes fogprotézist 4 fogimplantátumra rögzítjük, melyek megakadályozzák a protézis elmozdulását. Ez a fogászati megoldás megfelelő tartást biztosít, visszaállítja a szükséges rágóképességet, megszűntetik a beszédzavarokat. Tisztítás céljából a műfogsor könnyen kivehető. Az itt leírt fogpótlások elkészítéséhez minimum 2 implantátum beültetése szükséges, 3 implantátum nagyon ritkán kerül alkalmazásra. A klasszikus eljárás azonban 4 implantátumra épül

Előnyök:

  • Jó, stabil tartás fogsorragasztó nélkül!
  • Egyszerű kezelés! Tisztítás céljából egy kattintással kivehető!
  • Nincs szájpadi rész! Nincs hányinger!
  • Éjszaka is viselhető! Jó stabilitás!
  • Kényelmes viselet!
  • Hosszú élettartamú fogpótlás és jó életminőség!
  • Jó rágófunkció!
  • Csontsorvadás megelőzése az implantátumokkal!

Végeredmény

Ön és mások sem tudják majd megkülönböztetni az új fogakat a saját, természetes fogaitól. Az eredmény azokat a pácienseket, akik az implantátummal rögzített fogpótlás előtt hagyományos műfogsorral rendelkeztek, egyszerűen lenyűgözi és lelkesednek érte.