Inlay / Onlay

Kerámia Inlay – Kerámia tömés (F1, F2)

legjobb - fogtechnikus által készített - fogtömés.

Ez a fogtöméstípus precízebb, de azáltal, hogy a fogtechnikus, lenyomat alapján készíti, két ülésben készül el. A rendelőben készült fogtöméshez hasonlóan, helyi érzéstelenítés után, fúróval eltávolítjuk a fog üregéből a szuvas részeket, majd lenyomatot veszünk a kialakított üregről. Ezután a fogba ideiglenes tömést teszünk. Következő alkalommal az ideiglenes tömés eltávolítása után, a fogtechnikus által elkészített tömést beragasztjuk a fogba.

Keramik Inlay – Keramik Füllung (F1, F2)

Kerámia Onlay - Kerámia tömés (F3, F4)

Mi is az Onlay?

Az onlay egyfajta fogpótlás, ezen fogpótlási eljárás során egy betét kerül a fogba. Ellentétben az inlay technológiával, melynél a rágófelület nem kerül teljesen lefedésre, onlay felhelyezése esetén a teljes rágófelszín és a fogcsücsök részei is lefedésre kerülnek, fémmel vagy kerámiával. Onlay tehát abban az esetben kerül felhelyezésre, ha a fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel.

Keramik-Inlay

Arany Inlay/Onlay

legjobb - fogtechnikus által készített - fogtömés. Az aranynak egyik előnyös tulajdonsága, hogy a fogakra simítható. Már említettük, hogy töméssel ellátott fogaknál is elkezdődhet szuvasodás a tömés szélei mentén. Mivel az arany inlay széleit rásimítjuk a fogüreg széleire, nincs rés, ezért ez az egyik leghosszabb élettartamú tömés. Az arany nem színeződik el. Hátránya, hogy sok beteg nem fogadja el az esztétikai hatást, valamint, az arany miatt drágább.

Az arany nagy előnye, hogy ez a fogászatban leghosszabb ideje használt anyag. Hosszú évek tapasztalata mutatja, hogy ez az az anyag, mely a szájüregben őt érő terhelésnek legjobban ellenáll. Az arany viselési ideje rendszerint 15 év.

  • Az Inlay/Onlay kopása nagyon hasonló a fogak természetes kopásához.
  • Az arany nem oxidálódik, illetve nem vezet elszíneződéshez.
  • Nagyon kevés ember allergiás az aranyra.
Gold-Inlay

Grádia (műanyag) Inlay/Onlay

Ez az inlay típus szintén lenyomat alapján készül laborban és olcsó alternatívát jelent az amalgám tömésekkel szemben. A rendelőben készült esztétikus tömésekhez képest az előnyös tulajdonsága, hogy pontosabb a széle, és a csücsök-barázdarendszer esztétikusabban van kialakítva. Az inlay-t speciális ragasztókkal rögzítjük az üregbe. A rendelőben készült esztétikus tömésekről ugyanis tudnunk kell, hogy a tömőanyag az UV lámpa hatására valamelyest zsugorodik, így virtuális rés keletkezhet a fog és a tömés között, amelyen keresztül a baktériumok behatolnak, és szuvasodást okozva, tovább ronthatják a fogat. Műanyag inlay színe tökéletesen összehangolható a fog természetes színével, így kitűnő esztétikai eredményt biztosít.

GC Gradia

Forradalmi újdonság!

Maximális precízió és tökéletes esztétikai összhang a természetes fogak keménységével és szépségével. Minőségére és kinézetére ez az újonnan felfedezett anyag teljesen megkülönböztethetetlen a természetes fogaktól. Az egyedülálló GC Gradia rendszer a porcelán és a műanyag inlay-k jó tulajdonságait ötvözi. Jó szájhigiéne mellett évtizedekre biztosít tökéletes megoldást a természetes foganyag pótlására.

Gradia-lnlay

Préskerámia Inlay/Onlay

kerámiából keszűlt inlay az kétségkívül az amalgám legszebb alternatívája, főképp a fogak oldalsó részén. Amennyiben tehát Önnél az esztétikum áll az első helyen a fontossági listán, a kerámia inlay a legjobb megoldás. A betegek részéről egyre nő az esztétikus, a fog eredeti színével megegyező tömések iránt. A fog eredeti színével megegyező fogpótlás egyre több beteg igényei között szerepel, amit a porcelán anyag mind színével, mind fényáteresztő képességével lehetővé tesz. Az eljárás során a kerámia port vízzel keverjük össze, ami így pasztát képez és végül kiégetésre kerül. Az így elkészült fogpótlások hátránya az arannyal szemben, hogy törékenyebbek. Amennyiben az esztétikum a fő szempont és a fog felszínét és a fogközöket is újra kell építeni, a kerámia a legmegfelelőbb anyag. Ezeket az inlay-ket nem cementtel rögzítjük, hanem egy időigényes eljárás során az orvos a fogüregbe ragasztja. A fogzománc marásával a széleken erős kapcsolódás jön létre az inlay és fog között. Hogy a kerámia inlay élettartama hosszú legyen, a betegnek megfelelő szájhigiéniáról kell gondoskodnia.

A kerámia az egyik legkedveltebb fogpótlások készítésére alkalmas anyag, hiszen színe olyannyira egyeztethető az eredeti fogszínhez, hogy a különbség a szájban észre sem vehető.

  • A kerámia a szervezet számára jól tolerálható és nem okoz allergiát
  • Használatakor nem lép fel hőre való érzékenység.
  • A beteg nem érez fémes ízt a szájában, ahogy az a fémtartalmú fogpótlásoknál néha előfordul.
  • A kerámia színe nem változik meg az évek folyamán.
  • Kopása különösen lassú folyamat.

Az Inlay/Onlay előnyei

A kerámia tömés felhelyezése segít abban, hogy segítségével erőteljesen károsodott fogak is megtarthatóvá válnak. Egy lyuk ellátása minden esetben nagyon nehéz, mivel a legtöbb esetben egészséges szomszédos fogakat is le kell csiszolni. Amennyiben egy fogra koronát akarunk helyezni, sajnos elkerülhetetlen az, hogy egészséges fogrészeket is eltávolítsunk. Ilyen esetekben az Inlay felhelyezése megfelelő módszer a fogorvosnak arra, hogy a természetes fog minél nagyobb része megtartható legyen. Ha még nagyobb fogállomány hiányzik, illetve a fogcsücsök is károsodott, részleges korona, más néven Onlay felhelyezésére van szükség.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbb esetben az arany inlay válik be, hiszen mind a keménysége, mind az alaktartóssága kiváló. Az aranyat nagyon vékonyan el lehet dolgozni, így teljesen hézagmentes átmenetet lehet létrehozni a fog és a fém között. Ezen okból kifolyólag, összehasonlítva a fogszínnel megegyező kerámia vagy kompozit betétekkel lényegesen kevesebb fogállomány kerül eltávolításra. Mivel azonban elülső fogak esetében az arany nem esztétikus, itt általában a kerámia inlayt szokás előnyben részesíteni.