Rezekció

Fog rezekció - Gyökércsúcs eltávolítás
Gyakran az utolsó esély fogai megmentésére!

A fog rezekció olyan műtét, mely során a fog bizonyos részeit eltávolítják.

Foggyökér rezekció akkor jöhet szóba, amikor átfogó gyökérkezelés már nem lehetséges vagy többszöri próbálkozás után sem következik be a gyógyulás. Legtöbbször ez a kezelés jelenti az utolsó esélyt a fog megmentésére. Ezáltal a gyökércsúcs egy része megmenthető, így a fog nem hal el és nem kell kihúzni.

A kezelést szájsebészünk végzi. A rezekció során nem a teljes foggyökeret, hanem annak csak egy részét, a károsodott részeket távolítja el. A legtöbb esetben ez a gyökércsúcsot érinti. A gyökércsúcs eltávolításakor szájsebészünknek rendkívül óvatosan kell dolgoznia. A normál gyökérkezeléssel ellentétben itt a gyökeret az íny és az állkapocscsonton keresztül kell feltárnia. (a gyökércsúcsból kb. 3 mm-t távolít el) 

A gyökércsúcs eltávolításával gyakran az utolsó pillanatban menthető meg a fog, de léteznek hátrányai is:

A foggyökér a beavatkozás során rövidebb lesz, ezáltal a fog instabilabbá válhat. Egyedüli pillérfogként, híd (több korona) elkészítése esetén, már nem funkcionálhat. A beavatkozás ezen felül minden olyan kockázatot magába foglal, amely műtét során felléphet, mint pl. idegek, véredények vagy a szomszédos fogak sérülése. A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szívbetegségben szenvedő pácienseknél nem áll fenn nagyobb kockázat a gyökércsúcs eltávolítása során, így nem kell egyetlen fogat sem feleslegesen feláldozni. Antibiotikummal történő kezelés azonban ajánlott.

005 Resection