Intravénás narkózis

twilight sleep" (éber altatás) szedáció

Mit lehet tenni a fogászati kezeléstől való félelem ellen?

Az intravénás szedációhoz (narkózishoz) az altatóorvost külön meg kell rendelnünk. Így az altatás igénybevételének, megrendelésének előfeltétele egy előzetes panorámaröntgen és/vagy előzetes vizsgálat elvégzése.

Néha még a felnőttek is vonakodnak elvégeztetni a szükséges fogászati beavatkozásokat, kezeléseket, mert félnek a fájdalomtól. Mások, még ha meg is tették az utat a rendelőig, egyáltalán nem érzik magukat jól a fogorvosi székben. Szájuk kiszárad, kezük izzad, és azt kívánják, bárcsak túl lennének már az egészen. A félelem, vagy egy bizonyos fokú aggodalom megérthető. Néhány kezelési eljárás, mint pl: a fúrás vagy az érzéstelenítő injekció beadása, néha kellemetlen érzéseket vagy fájdalmat okozhatnak. Mindenki szeretne „sértetlen” maradni és a félelem érzése megvéd minket a vélt veszélytől. Az intravénás narkózis most mindezekre a problémákra megoldást nyújt! 

Két okból nem fog emlékezni a kezelésre:

 1. Az intravénás szedáció befolyásolja az érzékelésünket. A test teljesen ellazul, nem veszünk tudomást a külvilágról.
 2. Az intravénás szedáció során használt gyógyszerek részleges, vagy teljes emlékezetkihagyást okozhatnak a kezelés időtartama alatt. Ön egyáltalán nem, vagy csak részben emlékszik majd vissza a fogászati beavatkozásra és úgy fogja érezni a műtét végén, mintha csak álmodta volna az egészet.

7 ok, hogy miért érdemes a szedációt választania?

 • Ha olyan kezelés alá kell vetnie magát, amely összetettebb és sok időt vesz igénybe.

A következő kezelések esetén a szedáció tökéletes komfortérzetet biztosít: implantáció, szinusz-foghúzás, a fogazat teljes helyreállítása, több korona előkészítése, többszörös gyökérkezelés, több fog kihúzása vagy széles körű fogszuvasodás megszüntetése esetén.

 • Ha nincs lehetősége, ideje több alkalommal fogorvoshoz menni. A szedáció lehetővé teszi, hogy a fogorvos a különféle kezeléseket egy alkalommal végezhesse el.
 • Ha túlságosan fél a fogászati beavatkozásoktól.
 • Amennyiben Ön garat érzékeny.
 • Ha Önnél könnyen léphet fel szájzár.

A szedáció csökkenti a garat reflexet és kikapcsolja a tudatos érzékelést. A fogorvos számára optimális munkafeltételeket biztosít.

 • Amennyiben Önnek alacsony a fájdalom küszöbe, fájdalomra rendkívül érzékeny.

Mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége. Esetenként az általános helyi érzéstelenítő nem minden érzetet szüntet meg. A szedációs technológiánkkal azonban a fogászati kezelések mindig fájdalommentesek, a több órás kezelések pedig csak pár másodpercnek tűnnek.

 • Amennyiben Ön fogyatékossággal él.

Amennyiben Önnek fizikai fogyatékossága van, vagy krónikus hátfájástól szenved, és ezért nehezére esik hosszabb ideig mozdulatlanul ülni és nem mozogni: akkor a szedáció tökéletes megoldás! A szellemi fogyatékkal élő embereknek nehezükre esik együttműködni a fogorvossal és ez nehézkessé teszi a kezelést. A kezelés elhúzódik és mind a fogorvos, mind a páciens részére megnehezítik azt. Szedációs módszerünk megoldja ezeket a problémákat, mivel a kezelést biztonságossá és kényelmessé teszik.

Az eljárás:

A gyógyszert (midazolam) egy kanülön keresztül juttatja altató orvosunk a véráramba. Vékony kanült vezet be a kar vagy kéz vénájába, melyet a kezelés után eltávolít. A szedáció legnagyobb előnye az emlékezetkiesés, ami a nyugtató hatására áll be és a páciens egyáltalán nem, vagy csak részben emlékszik majd a megtörténtekre. A kezelés során folyamatos ellenőrzés alatt áll a páciens szívfrekvenciája, oxigénszintje és vérnyomása.

Amire ügyelni kell:

 1. A gyógyszer hatása még a kezelést követően 30 percig érezhető, ezért a pácienseinket 30 percig megfigyeljük, és csak kísérővel hagyhatják el a fogászatot.
 2. Az intravénás szedáció befolyásolja a koncentrációképességet, ezért a kezelést követően ne vezessen járművet!
 3. Kábítószer és alkohol fogyasztása szigorúan tilos.
 4. A kezelés asztmában szenvedő páciensek részére nem javasolt.
 5. A kezelést megelőző két órában már nem szabad enni vagy inni.

Az intravénás szedáció lehetséges szövődményei:

A fogászatban három különböző szedációs módszer létezik: - szedáció tabletta segítségével- inhalációs szedáció - intravénás szedáció

Az általunk használt szedációs módszer az intravénás szedáció. A páciens a szedáció közben eszméleténél van, megszólítható, ezáltal a fogorvossal való legjobb együttműködést biztosítja.